Politika o kolačićima

Kao što je uobičajeno s ostalim profesionalno vođenim web stanicama i Grad Rijeka prikuplja informacije koje se tiču IP adresa, preuzetog sadržaja, broja posjetitelja, vremena posjeta, vrste pretraživača i operativnih sustava, kao i demografske podatke posjeta po zemljama, načina pristupa našoj web stranici (izravno ili preko drugog linka), a sve u statističke svrhe i analize koje služe poboljšanju sadržaja web stranice

Politika korištenja kolačića

Kada koristite naše internetske stranice, mi ili treće strane koristimo kolačiće kako bismo omogućili funkcioniranje stranice te prikupili različite korisne informacije koje koristimo radi unaprjeđenja funkcionalnosti stranice i naših usluga. Pregledom ove Politike korištenja kolačića (dalje u tekstu: Politika) možete saznati osnovne informacije o kolačićima, koje funkcije obavljaju i koje su vaše mogućnosti glede njihove upotrebe.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje na Vaše računalo/uređaj stavljaju internetske stranice koje posjećujete. Koriste se kako bi se osigurao ispravan i/ili učinkovitiji rad internetskih stranica, kao i za pribavljanje različitih informacija za potrebe vlasnika internetske stranice. Upotreba kolačića je danas vrlo raširena i uobičajena kod gotovo svih internetskih stranica. Više o kolačićima možete saznati ovdje

Kolačići obično ne sadrže nikakve informacije koje osobno identificiraju korisnika stranice, no informacije pohranjene u kolačićima i/ili pribavljene upotrebom kolačića mogu biti povezane s osobnim informacijama koje internetske stranice inače pohranjuju. Ako se ne osjećate ugodno zbog korištenja kolačića, možete njima upravljati kroz opcije u vašem internetskom pregledniku, uključivo i ukloniti kolačiće na način da ih izbrišete iz povijesti pretraživanja (predmemorije) nakon što napustite stranicu.

Vrste kolačića

Kolačiće možemo podijeliti prema njihovim funkcionalnostima.
“Nužni kolačići“ neophodni su za funkcioniranje stranice i omogućuju posjetitelju kretanje po internetskoj stranici i korištenje njezinih značajki (npr. pristup sigurnim područjima stranice). “Funkcionalni kolačići“ omogućavaju internetskim stranicama da zapamte Vaše izbore glede korištenja stranice (npr. promjene u veličini fonta, personalizacije stranice i sl.) ili za funkcioniranje raznih dodatnih usluga, poput ostavljanja komentara na blogovima i forumima. 
“Izvedbeni (statistički) kolačići“ prikupljaju vlasnicima stranica statističke podatke o stranicama, uglavnom radi mjerenja i poboljšanja izvedbe stranice. Funkcioniraju na način da prikupljaju podatke o Vašem korištenju internetskih stranica (primjerice informacija o stranicama koje posjećujete i greškama na tim stranicama, brzini učitavanja stranica i sl.), pri čemu ne prikupljaju informacije koje Vas mogu pobliže identificirati.
“Marketinški kolačići“ se koriste za odabir oglasa koji će Vam biti prikazani, na način da isti budu relevantniji Vama i Vašim interesima. Ovi kolačići prate Vaše posjete pojedinim web lokacijama i te informacije dijele s drugim organizacijama (vlasnicima stranica i oglašivačima).

Trajanje kolačića

U svaki kolačić ugrađen je mehanizam koji određuje koliko će se kolačić zadržati u vašem pregledniku. “Privremeni kolačići“ ostaju u vašem pregledniku samo za vrijeme vašeg posjeta (sesije) internetskoj stranici te se uništavaju nakon što napustite stranicu. “Trajni kolačići“ ostaju u vašem pregledniku i nakon što napustite stranicu, pri čemu koliko dugo će se zadržati (satima, danima, godinama) ovisi o vijeku trajanja ugrađenom u svaki pojedini kolačić. Trajni kolačići se mogu koristiti, primjerice, za memoriranje podataka koji se upisuju prilikom prijave u neku uslugu (kako se posjetitelj ne bi morao svaki put iznova prijavljivati). Također se koriste za praćenje ponašanja posjetitelja na internetskoj stranici, kako bi se iz prikupljenih podataka bolje razumjelo što se posjetiteljima sviđa, a što ne, što vlasnicima stranice omogućuje unaprjeđenje funkcionalnosti stranice. Neovisno o ugrađenom vremenu isteka, svaki kolačić možete sami izbrisati u bilo kojem trenutku.

Kakve kolačiće koristimo i zašto?

Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke. Koristimo ih da omogućimo pristup sadržaju.

Prikupljamo kolačiće koji:

  • omogućuju da se jednokratno broji jedinstveni pregled sadržaja
  • omogućuju opću Google analitiku portala
  • kolačići Facebook, Twitter i Google – prema njihovim pravilima korištenja.
 

Kakav izbor imate u vezi kolačića

Isključivanjem kolačića odlučujete da nećete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internet pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, odaberite Internet preglednik koji koristite.

Chrome
Firefox
Internet Explorer
Opera
Safari

Imajte na umu, blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati ovu web stranicu, no neke njezine mogućnosti Vam možda neće biti dostupne.
Ako želite saznati više o kolačićima, uključujući i informacije o tome kako se kolačići postavljaju te kako možete upravljati njima ili ih isključiti, posjetite web stranicu www.allaboutcookies.org ili www.youronlinechoices.eu. Ako želite onemogućiti praćenje putem servisa Google Analytics na svim web mjestima, posjetite web stranicu http://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

Izmjene naše politike o kolačićima

Svaku buduću izmjenu naše politike o kolačićima objavit ćemo na ovoj stranici. Molimo Vas da povremeno posjetite ovu stranicu radi informiranja o mogućim izmjenama naše Politike o kolačićima.

Kontakt

Sva pitanja, komentari i zahtjevi vezani uz ovu politiku o kolačićima su dobrodošli te ih možete uputiti na adresu Grada Rijeke: poduzetnistvo@rijeka.hr