Brod Galeb

Od 2017. godine, brod Galeb je dio EU projekta “Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine”. U sklopu ovog projekta, u tijeku su rekonstrukcija i preuređenje broda za potrebe Muzeja grada Rijeke, obogaćen s stalnom izložbom o povijesti broda i pratećim turističko-komercijalnim sadržajima (hotel, restoran i suvenirnica). Nakon završetka radova, brod će biti privezan u luci Rijeka.

11.900.000 EUR

Vrijednost projekta EN

Područje

U provedbi

Faza projekata

Grad Rijeka

Nositelj projekta

Javni

Oznaka sektora

Planiran je natječaj za zakup komercijalnih prostora - hotela, restorana i suvenirnice, što će povećati turističku privlačnost i iskorištavanje novoobnovljenog kulturnog naslijeđa te stvoriti nove smještajne kapacitete. Natječaj će obuhvatiti ukupno više od 1100 m² unutarnjih i vanjskih prostora i dodijelit će se na razdoblje od 30 godina s početnom cijenom najma od 3,00 EUR/m². Unutar broda Galeba, dio unutrašnjosti gornjeg palubnog prostora s ukupnom površinom od 323 m² i 3002 otvorene palube, kao i dio glavne palube s ukupnom površinom od 441 m² za smještajne objekte, bit će iznajmljeni za ugostiteljske djelatnosti. Komercijalni prostor koji se iznajmljuje nalazi se u nedovršenoj građevinskoj fazi, a obveza zakupca je urediti prostor sukladno posebnim uvjetima Ministarstva kulture i uz suglasnost Grada Rijeke. Budući da će budući zakupci ulagati značajna financijska sredstva u uređenje unutarnjih prostora broda, zakupci će biti oslobođeni plaćanja najamnine tijekom prvih pet godina ugovora. Uvjeti za zakup dijelova broda Galeba usvojeni su na sjednici Gradskog vijeća Rijeke održanoj 19. prosinca 2020. godine.

Investicijske mogućnosti

  • Turistička zajednica grada Rijeke
  • Sveučilište u Rijeci
  • Gradski muzej Rijeke (suradnik)

Partner na projektu

Model financiranja rekonstrukcije broda uključuje bespovratna EU sredstva Fonda za regionalni razvoj i vlastita sredstva Grada Rijeke, dok se financiranje završne pripreme prostora komercijalne namjene očekuje od budućeg investitora/zakupca.

Model financiranja

Potential partners and collaborators in the project are free to engage in cooperation, development, and promotion of temporary or permanent cultural content, events, and other activities that the ship will offer, in consultation with the Department of Municipal Administration for Culture and municipal cultural institutions.

Mogućnost suradnje

31.12.2023.

Predviđeno trajanje projekta

Internet stranica projekta

kultura@rijeka.hr

Email

Od 2017. godine, brod Galeb sudjeluje u EU projektu “Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine.” U sklopu ovog projekta, u tijeku su rekonstrukcija i preuređenje broda za potrebe Muzeja grada Rijeke, obogaćeno stalnom izložbom o povijesti broda i pratećim turističko-komercijalnim sadržajima (hotel, restoran i suvenirnica). Nakon završetka radova, brod će biti privezan u luci Rijeka.

Rekonstrukcija i preuređenje broda Galeba trenutno su u tijeku za potrebe Muzeja grada Rijeke i pridruženih turističko-komercijalnih sadržaja. Nakon dovršetka rekonstrukcije i opremanja, brod će ponuditi atraktivnu stalnu muzejsku izložbu o povijesti broda, povremene izložbe, otvoreni kino i kreativne radionice unutar ukupne površine od 5.565 m². Osim svoje kulturne svrhe, Galeb će imati i komercijalnu upotrebu – hotel, restoran i suvenirnicu, koje će se ponuditi potencijalnim zakupcima putem natječajnog postupka. Očekuje se da će ovi sadržaji dodatno povećati turističku privlačnost i iskorištavanje novoobnovljenog kulturnog naslijeđa te stvoriti nove smještajne kapacitete koje centar Rijeke nedostaje.

Rekonstrukcija postojećeg broda ne mijenja njegov vanjski izgled; umjesto toga, novi sadržaj se smješta unutar prostora s minimalnim intervencijama. Uvode se novi sigurnosni i tehnički sustavi kako bi se omogućila moderna upotreba i razvoj muzejskih aktivnosti. Brodogradilište Dalmont iz Kraljevice odabrano je kao izvođač radova na obnovi Galeba, a planirani završetak radova, uključujući opremanje broda i smještaj Muzeja grada Rijeke, očekuje se tijekom 2023. godine. Dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović, dobitnica nagrade Europskog muzeja godine za svoj rad u Gradskom muzeju Vukovar, i autorica nagrađene izložbe u Muzeju Sinjske Alke, angažirana je za dizajn nove stalne izložbe. Projekt predviđa da će brod biti privezan u središtu luke Rijeka i poboljšati kulturne i umjetničke ponude u gradu Rijeci svojim bogatim sadržajem.